Økonomi – tips for akutte økonomiske problemer

Å ta kontroll over din økonomi er viktig, ikke bare for din nåværende situasjon, men for fremtiden. Her er noen økonomiske tips til deg som vil passe på ikke å havne i økonomisk uføre.

Mange opplever følgende tanke:
«Hjelp det er tomt i lommeboken og det er flere uker igjen til lønningsdag!» Vi har alle vært der, og det er noe vi aldri vil oppleve igjen.
Disse nettsidene gir deg tips om hvordan å komme deg ut av akutte økonomiske problemer og hvordan man skal sørge for at aldri å havne her igjen.

Det viktigste er å få kontroll over sin økonomi. Det er ikke bare inntektene som avgjøre hvor god økonomi vi har, men ofte er det mer avgjørende hvilke utgifter du har.

Det viktigste tipset er å sikre at du alltid betale husleien i tide. Det siste du ønsker er å være hjemløs! Uansett hvor lite penger du har, sørg for å betale boligutgiftene dine!
Tips nummer to er å begynne å planlegge din økonomi tidlig. For å gjøre at du må utvikle ditt eget budsjett. Det er mange steder på nettet du kan lese mer om hvordan du lager et godt privat budjsett.

Hvis du klarer å få til en sunn økonomi, vil stressopplevelsen i livet ditt også å minke betraktelig. Dette har mange av deltakerne i luksusfellen på tv3 opplevet.

Når du har vært i en situasjon med dårlig økonomi, tar det tid å komme tilbake. En ting er sikkert selv om alle kan få en god økonomi nesten uansett hvor lite du har i inntekt.

Når økonomien svikter og panikken styrer:

  • Hjelp, nå er lommeboken tomm, hva bør jeg gjøre? Prøv ikke å få panikk. Sett deg ned med papir og penn. Gjøre en rask opptelling av dine ressurser.
    Hvor mye penger har du disponibelt? Tell bare det du egentlig har. Ikke tell med penger du tror du vil kunne få.
  • Hvor mange dager er igjen til du får mer penger?
    Hvilke utgifter har du i den perioden før du får mer penger?
    Lag en oversikt over hvor mye mat du har. Gå gjennom kjøleskap og alle tørre varer. Lag en enkel regning på mat basert på hva du har hjemme, og forsøk å få forsyninger til å vare så lenge som mulig.

Når du har gjort ovenfor så vet du hvis du gjør det til neste lønn. Vet du ikke at det er i utgangspunktet to ting du kan gjøre for å forbedre din økonomi på kort sikt.
Selg ting du eier og egentlig ikke trenger lenger.

Å låne penger for å klare seg er også fornuftig, men bare dersom du vet at du kan betjene et slikt lån.
Eksempel på en rask inventar sjekk:
Under en inspeksjon fant du ut at du hadde 300kr igjen på kontoen. I lommeboken, er det 200. Hjemme kan du finne flere 200 i løse mynter og litt i pant av flasker.
Dessverre er det bare den femte, og det er 20 dager igjen før lønning.

Da kan det også være et godt råd å prøve å ringe selskapet som sendte deg regninger du vet du vil få problemer med å betale. Er du i en akutt økonomisk situasjon og ikke kan betale, kan du du bli enig med den som har sendt deg regning om utsettelse.

Legg igjen en kommentar