Her kommer 10. tips eller råd til deg som skal ta opp forbrukslån på nett akkurat nå.
Mange havner ofte i en situasjon hvor en trenger en større sum penger raskt, det kan være en uforutsett regning eller en f.eks materiell skade som ikke dekkes av forsikringer.
Her kommer noen tips til deg som vurderer å ta opp et forbrukslån:
1. Den effektive renten er avgjørende – Det er uten tvil den effektive renten som bør avgjøre hvilket lån du bør velge. Denne renten er det du faktisk må betale for lånet. Mange banker og finansieringsselskap markedsfører en lav nominell rente, men denne renten inneholder ikke de faktiske kostnadene et lån medfører. Glem den nominelle renten når du skal søke forbrukslån. Den effektive renten er det viktigste når du sammenligner forskjellige forbrukslån. Som regel er denne oppgitt i rente pr år. Hvis du får den som rente pr måned er det bare å gange denne med 12 for å få den årlige renten.
2. Vær kritisk til bankens beste rente – Selv om en bank lokker med en svært lav rente, er det i svært få tilfeller den reelle renten de kan gi deg. Se alltid på bankens gjennomsnittlige eller representative utlånsrente. På våre sider har vi oppgitt denne renten i tabellen og i artiklene om hvert lån. Flere banker har også fastsatt rente på forbrukslån, men dette stiller høyere krav til deg som lånetaker, og det er som regel kun de med en solid økonomi som får tilbudt dette. Lånegiverne gjør en økonomisk vurdering av deg og den effektive renten settes ut i fra denne vurderingen. Nettopp på grunn av dette anbefales det at du henter tilbud fra minst to forskjellige banker på forbrukslån.
3. Tilbakebetal så fort du kan – Betal tilbake lånet så fort du har mulighet, og betal gjerne ekstra om du kan det. Jo lengre du bruker på å nedbetale lånet, jo dyrere blir lånet for deg.
4. Unngå avdragsfrihet – Avdragsfrihet frister ofte når en har litt dårlig råd, men dette forlenger nedbetalingstiden din og lånet blir dyrere. Unngå dette og betal ned så fort du kan.
5. Betalingsfrie måneder bør være siste utvei – Benytter du deg av én betalingsfri måned vil rentene for denne måneden legges til på forbrukslånet. Da øker nedbetalingstiden og den totalt rentekostnaden.
6. Bruk kredittkortet om du trenger å låne et mindre beløp – De kredittkortene med lavest rente har ofte like gode betingelser som et forbrukslån. Trenger du en mindre sum fort, kan det være like greit å ta disse fra et kredittkort. Men husk at flere overføringer mellom egne konti, varekjøp og uttak kan gjøre det hele til en svært dyr affære. Hvis du f.eks trenger penger til å foreta ett varekjøp, enten på nett eller i butikkens betalingsterminal, kan et kredittkort være et bra alternativ.
7. Kontakt banken om det oppstår problemer – Får du betalingsproblemer er det best å kontakte banken så tidlig som mulig om dette. Da er sjansen større for at de er imøtekommende. Venter du til inkassovarslene kommer, er det slett ikke sikkert banken vil være samarbeidsvillig.
8. Budsjett – Det anbefales at man lager et budsjett før man tar opp et fobrukslån. DU kan bruke SIFOs standardbudsjett for å få oversikt over din personlige økonomi og hvor mye du kan nedbetale på et eventuelt lån.
9. Be om avdragsfrihet på andre lån – Ved å få avdragsfrihet på f.eks boliglånet ditt, kan du prioritere å nedbetale de dyreste lånene du har, f.eks forbrukslånet.
10. Forhandling om renten – Synes du renten du bli tilbudt er for høy, er det rom for forhandling med banken. Ikke forvent at de senker den drastisk, banken gir som regel en rente som er fornuftig i forhold til din økonomi.