6 Powerful Tips for Using Credit Cards While Traveling

I denne artikkel vil du få en del tips om hvorfor det alltid er lurt å ha med seg kredittkort når du er på reise. Er det f.eks. best å betale med kort eller kontant i utlandet? Bør du bruke debet- eller kredittkort? Dette og mange flere spørsmål skal vi her forsøke å gi deg svar på. Følger du tipsene våre for bruk av kredittkort i utlandet er du et skritt nærmere en stabil ferieøkonomi.

Kredittkort er det sikreste betalingsmiddelet i løpet av ferien og blir trukket fram som den tryggeste betalingsmåten av institusjoner som Forbrukerrådet.

Ha alltid minst to kort – og betal med kredittkort.

I tillegg til debetkortet ditt, det vil si ditt vanlige bankkort utstedt av din daglige bank, bør du også ta med minst ett kredittkort når du reiser. Og dette er kredittkortet du hovedsakelig bør bruke. Debetkortet skal lagres trygt i for eksempel et hotellrom i en safe eller lignende. På den måten har du det som en backup i tilfelle du mister eller blir frastjålet ditt kredittkortet.

Årsaken til at du bør betale med kredittkort i utlandet er fordi du har mer sikkerhet. Pengene du bruker med kortet blir ikke trukket direkte fra kontoen, som med et vanlig bankkort. Du bruker kreditt, noe som betyr at du er dekket av kredittavtaleloven.

Betal fly og overnatting med kredittkort

Som i forrige punkt innebærer betaling med kredittkort at du har lov om beskyttelse i ryggen i tilfelle noe skulle skje. Derfor bør du bestille fly og overnatting på for eksempel hotell, fritidsbolig eller lignende med kredittkort.

I det siste har vi sett flere bli svindlet når de bestiller feriehus i utlandet. Bare de som hadde betalt med kredittkort, fikk pengene sine tilbake etter å ha klaget til kortselskapet. Hvis flyselskapet eller hotellkjeden går konkurs, er du også i en sterkere posisjon til å få pengene tilbake hvis du betaler med kredittkort. Hvis du har et kredittkort med reiseforsikring, vil dette gjelde hvis du betaler 50% eller mer av reisekostnadene med kortet – helt gratis.

Skjul alltid PIN-koden

Hvis kortet ditt skulle bli stjålet, har du gjort en tyv en tjeneste hvis du ikke har gjemt PIN-koden godt nok under bruk. Og hvis du var så uheldig å bli stjålet fra kortet og tappet for penger, kan du ende med en egenandel på flere tusen kroner. Å ikke skjule PIN-koden godt nok anses som grov uaktsomhet og setter deg i en dårlig posisjon.

Planlegger du en ferie snart? Da bør du vurdere å ta med et kredittkort på turen. Her er seks tips som kan hjelpe deg med å bruke kortet på en smart måte og unngå unødvendige kostnader på reisen.

Betal leiebil med kredittkort

Har du planer om å leie bil i ferien? Da må du vanligvis også bruke et betydelig beløp som depositum. Hvis du betaler med debetkort, vil innskuddsbeløpet bli reservert på kontoen din. Da vil du ikke kunne bruke disse pengene før innskuddet er frigitt. Da er det lettere å betale for leiebilen med kredittkort.

En annen fordel er at hvis utleiefirmaet trekker ut et beløp av innskuddet og du er uenig i selskapets avgjørelse, kan du anmelde både leiebilfirmaet og kreditoren, dvs. banken som har utstedt kortet ditt.

Betal i lokal valuta, ikke i norske kroner

Hvis du tar ut penger fra en minibank eller kjører kortet gjennom terminalen, når du handler i utlandet, får du ofte valget om å belaste kontoen i norske kroner eller i lokal valuta. Velger du norske kroner, er det banken eller brukersiden som setter valutakursen. Hvis du velger lokal valuta, vil du ikke motta beløpet i norske kroner, men la betalingsnettet (VISA, MasterCard eller tilsvarende) bestemme valutakursen for deg.

Først og fremst er det lurt å velge en kredittkort som passer for dine behov. Sjekk om kortet har gebyrer for valutaomregning – mange kredittkort har nemlig dette. Det kan bli dyrt hvis du bruker kortet i utlandet, spesielt hvis du tar ut kontanter i minibank. Velg heller et kort som ikke har gebyrer.

Pass på kortgebyrene

Har du et kredittkort i vesken og vurderer å ta det med deg til utlandet? Før du bruker kortet, bør du gjøre deg kjent med avgiftene og se om det kan være et gunstigere kredittkort for deg der ute. For eksempel er de store bankenes kredittkort blant de dyreste når det gjelder gebyrer.

Bank Norwegian er blant kortene de aktivt bør oppsøke hvis du ønsker lave gebyrer i utlandet. Kredittkort som Santander Red lar deg også gjøre kontantuttak gratis, men vær klar over at rentene allerede vil løpe på uttaksdatoen hvis du tar ut penger med disse kortene.

Er Visa eller MasterCard best på reise?

Mange lurer på hva som er det beste kredittkortet å ha med seg på reise. Bør du f.eks. ha VISA eller MasterCard i utlandet? For hvilke av disse betalingstjenestene er faktisk de mest aksepterte over hele verden?

Husk å alltid betale tilbake hele beløpet du skylder i tide, for å unngå renteutgifter. Hvis du vil utsette betalingen kan kredittkort være en god løsning, men da er det viktig å være klar over at det påløper renter. Hvis du ikke betaler ned hele beløpet vil rentene være høye, og du vil betale mer i gebyrer enn du vil tjene på fordeler og rabatter.

Husk også at mange kredittkort har fordeler som reiseforsikring, rabatter på reise og tilgang til lounger på flyplasser. Sjekk hvilke fordeler kortet ditt har, slik at du kan få mest mulig ut av det under reisen. Men vær også obs på at kortene kan ha begrensninger og utløpsdatoer på fordelene.

Legg igjen en kommentar