Arv og Pengeoverføringer Minimer avgiftene og spar penger

Når barna i familien skyter i været og blir voksne, dukker etter hvert temaet arv og overføringer av penger til barna opp. Det er en naturlig tanke at foreldre overlater goder til barna, når de selv ikke har behov for de ekstra ressursene lenger selv. I mange familier blir uansett overføring av verdier til barna et aktuelt tema på et eller annet tidspunkt i livet.
Spørsmålet som samtidig oppstår er: Hvordan gjør en familie dette på gunstigste mulig måte?

Som regel gjelder det overføring av hus eller hytte. Det kan være som betalt overdragelse, som forskudd på arv, eller som arv. Spørsmålet ved arveforskudd eller arv er gjerne: Lønner det seg med høy takst nå, og følgelig tilsvarende høy arveavgift? Da blir det også lavere gevinstskatt ved salg. Svaret er: Det kan lønne seg, men ikke uten videre, og slett ikke alltid. Visste du for eksempel at skal foreldrene ha bruksrett til hytta de overdrar, kan det redusere barnas arve- avgift?

I de senere årene er det blitt mer søkelys på at besteforeldre eller foreldre med verdier kan overføre ganske mye penger årlig til sine barnebarn eller barn. Dette er penger som blir helt fritatt for arveavgift, og det er det mange som er klar over. Det kan faktisk dreie seg om titusener årlig til en student, eller for å ta et mer konkret eksempel kanskje opp mot 70.000 kroner. For en hovedforsørger i en familie kan det også være snakk om titusener årlig, og de færreste har verken lyst eller råd til å gå glipp av disse pengene. Det gjelder bare at foreldrene til den arbeidsløse får kunnskap om dette fritaket for arveavgift.

Er det aktuelt å spare langsiktig til barna, må du ta hensyn til skatt, hvordan unngå arveavgift, hvordan unngå tap av stipend og hvordan unngå at skilsmisse eller dødsfall skaper problemer.

Gi tidlig Penger til barna
Foreldre bør være smarte og gi barna sine en god fortsettelse med livet, med litt bevisst planlegging. Mange tiltak kan gi atskillig mer igjen enn de kostet i kroner og øre.
Begynner du oppsparing tidlig, kan det bli store beløp til utbetaling når så langt kommer, også om de årlige beløp er beskjedne.

Her er noen tips til hvordana du gir penger på en gunstig måte.
Du kan gi barn/barnebarn penger som bankinnskudd, som BSU sparing med skattefordeler, som sparing med innebygd forsikring i tillegg det skulle tilstøte barnebarnet noe, som aksjer eller aksje fondsandeler osv.
Du kan også – naturligvis – gi bil, eiendom eller andre håndfaste verdier.

En kommentar om “Arv og Pengeoverføringer Minimer avgiftene og spar penger”

  1. Dersom jeg låner penger av mine foreldre til bolig og betaler avdrag og renter som et vanlig banklån, vil jeg da fortsatt kunne trekke renteutgiftene fra på skatten min?

Legg igjen en kommentar