Bil og Miljø – Spare bensin, penger og miljøet på en gang

Å redusere bensin forbruket er bra for både miljøet og for økonomien. Her er de tolv gode råd og tips, som til sammen vil hjelpe begge.

Få justert motoren
En motorjustering på bilen din, kan forbedre en feil justert motor slik at drivstofforbruket faller med 10 prosent. Samtidig har mengden skadelige stoffer i eksosen esken er redusert med mer enn halvparten. Les mer om den riktig justert motor her.

Endring fra 98 til 95 blyfri vanlig blyfri
Er bilen fra start 1 Oktober 1990, så du kan trygt gå videre til 95-oktan blyfri. Er bilen eldre enn dette, finn mer ut om dette, og se om du har mulighet til å bytte.

Kjøre med riktig dekktrykk
Reise med 0,5 bar for lavt dekk press betyr 2-3 prosent ekstra forbruk og økt dekk slitasje. Derfor er det alltid den anbefalte dekk press og observere om det er foreskrevet av forskjellige dekk press lys og full last.

Unngå kald motor
En kald motor bruker vesentlig mer drivstoff enn en varm. Derfor bør man ikke bruke bil for korte turer. En motor varmeapparatet er alltid en god investering til glede for både sikkerhet, komfort og holdbarhet. Du kan lese mer om motoren varmere her.

Unngå tomgangskjøring
Først starter bilen når du kjører. Tomgangskjøring innvirkning på miljøet og koster mer drivstoff. Bør du venter, kan du slå av motoren. Selv med en ventetid på 30 sekunder, er det bedre å starte motoren enn å la gå.

Flaskehalser
Kjører med flaskehalser trakk seg ut betyr at minst 10 prosent økt drivstoff-forbruk og 10 prosent ekstra forurensning. Kjør endte med samme fremdrift og flaskehalser så raskt som mulig. Slå av også den elektriske bakruten så raskt som mulig. En tent bakrute øker drivstoff-forbruket med 2-5 prosent.

Kjør i høyest utstyr
Du kan fremdeles kjøre raskere og økonomisk. Kjør alltid i høyeste utstyr. En høy hastighet i lav utstyr koster alltid ekstra drivstoff. Motoren er kanskje ikke tøff serie – det skader motoren og øke bensin forbruk.

Stopp riktig
Ikke kjør full fart mot trafikklysene, hvor du kan se, bør du stoppe. Ta veien over i rett tid ved å legge til rette en fot fra gasspedal. Hater det å gasse opp når du holder nede trafikklys – det pollutes unødvendig, koster ekstra drivstoff og gir mer støy.

Team hastighet
Høye fraktkostnader ekstra drivstoff og er mer miljømessig skade. Som en generell regel er at drivstofforbruket øker med hastigheten. Tid gevinster ved forbikjøring er ofte minimal, fordi det meste du er i bevegelse opp noen seter opp på rad.

Hold avstand og drive frem
Du kjører energi bevisst når du holder en rimelig avstand, så du kan holde trafikken i bevegelse. Ro deg ned med påfølgende akselerasjon øker drivstofforbruket. Kjør «prospektiv» og forsøke å forutse hva som skjer i front. Den energibevisst kjøring betyr en lagring av 10-15 prosent av normalt forbruk. Du sparer ikke bare penger, men også deler av miljøet. Den såkalte «sport» kjøring betyr 10-15 prosent økning i drivstofforbruket. Dette tilsvarer en miljøbelastning på 30-40 prosent over det normale.

Lukk dører og vinduer
Sørg for at dører, sammenleggbare bagasje og panseret er lukket seg til. Reise med sammenleggbare tak betyr en ekstra forbruk på om lag 4 prosent. Skjøvet taket halvannen til den ene siden, betyr det en ekstra forbruk på om lag 3 prosent. Reiser med en halv-åpent eller sidevinduer betyr et gjennomsnitt 5 prosent økning i drivstoff-forbruk (til 120 km / t 10 prosent). Hold vinduene lukket og bruk bilens ventilasjon systemet (spesielt ved høyere hastigheter). Men ikke klimaanlegg, selv ved halv styrke betyr en ekstra forbruk på minst 10 prosent. Air condition er ofte unødvendig i vårt klima.

Tenk deg om vinden motstand
Ta av camping speil og lignende tak bagasje, når de ikke er nødvendige. En bagasje på taket er i gjennomsnitt 10 prosent økning i drivstoff-forbruk (til 120 km / t 20 prosent). En sykkel holder to sykler tilbake betyr en ekstra forbruk av 10-15 prosent. En sykkel holder på taket betyr 20-30 prosent ekstra.

Legg igjen en kommentar