Billån og vanlige spørsmål og svar

Her ser vi på vanlige spørsmål og svar i forbindelse med billån.

«Hva er et billån?»
Billån er et personlig lån med et enkelt formål, nemlig å finansiere bilkjøp. Selv om private leasing har blitt betydelig mer populært de siste årene, er billån fortsatt den foretrukne metoden for bil finans. Billån kan tas enten i bank, på internett eller i en bilforretning.

«Hva skal du velge når du tar opp et billån?»
Billån har vanligvis en maksimal løpetid på rundt 10 år, avhengig av kjøretøyets alder og lånetakers økonomi. Derfor må man ofte måtte svare på noen spørsmål når du ønsker å registrere et billån, og dette kan være skummelt for noen. Det betyr også at slike lån er vanskeligere å få, enn for eksempel forbrukslån, men det er langt enklere enn boliglån.

«Er det en god idé å opprette et billån hos forhandler eller banken/låneinstitusjon på nett?»
Man bør være klar over at det ofte kan være svært dyrt å ta opp et billån hos bilforhandleren. Det alene er grunnen til at det er mye å spare på å heller benytte seg av den ordinære bank. Mange bilkunder har ikke undersøkt prisene på forhånd slik at de ofte ender opp med en billån fra forhandleren uansett. Selv om banken kaller det billån betyr ikke nødvendigvis at det er den beste eller billigste lån for å finansiere et bilkjøp med. Det avhenger selvfølgelig på lånet størrelsen som lån alternativet som best betaler seg. Imidlertid er billån vanligvis billigere fordi du gjør bilen som sikkerhet.

«Hvordan kan du få en oversikt over hvilke lån som er billigst?
For å sammenligne ulike lån er det best å undersøke lånet sitt årlig prosentsats. Alle billån bør gjøres kjent med rentene deres, da dette indikerer et % tall for hvor mye du må betale tilbake. Få også oversikt over lånet sitt renter og alle andre kostnader. Den laveste renten vil indikere om du får den billigste tilbudet. Det er lett å sjekke kredittmarkedet for regningen bare lån online før du går til bilforhandleren. Da har du en følelse av forhandlerens lånetilbud er dyrt eller billig. Noe du bør være klar over er at rentedelen av lånet er fradragsberettiget, derfor redusere kostnadene dine hvis du holder fradrag på selvangivelsen for dem.

Legg igjen en kommentar