Lager du budsjett over din privatøkonomi? Det kan være meget lurt, spesielt om du har en dårlig økonomi.
Det å havne i en økonomisk krise kan skje den beste. Uforutsette regninger kan dukke opp hos alle. For unge i etableringsfasen er det stor sjanse for at man går på en smell. 1% av Norges 20 åringer har betalingsproblemer. Dette blir nødvendigvis ikke bedre med årene, tall viser nemlig av hele 5% av landets 25 åringer har samme problemene. Dette kan være fordi veldig mange ikke vet hva de skal gjøre når problemene oppstår. I noen tilfeller kan det være omfattende og få kontroll på egen økonomi.
Kredittkort og kredittkjøp
Det er ingen hemmelighet at kredittkortbruk og kjøp på kreditt er en av grunnene til at unge sliter med å betale for seg. Det har blitt mer vanlig i dag og handle med kredittkort og på kreditt. I mange tilfeller er det faktisk de små beløpene som er grunnen til inkassosaker og betalingsanmerkninger. Man bør aller helst unngå å få betalingsanmerkninger på seg, dette vil få konsekvenser for senere tid. F. eks. når du ønsker å få bolig- eller billån. Går det virkelig ille, kan du til og med bli nektet å få et mobilabonnement.
Tips
Alle bør sette opp et budsjett over inntekt, faste og variable utgifter for hver måned. Dette hjelper deg å se hvor mye du får inn hver måned og hvor mye til har til overs etter at alle nødvendige utgifter er betalt. Det kan være smart å sette til side de pengene du skal bruke på regninger på en annen konto, nettopp for å unngå at man bruker for mye. Det finnes flere ferdiglagde budsjett der ute som kan hjelpe deg på vei, der i blant har Dine Penger laget en versjon som du finner her.
Her trenger du bare å fylle ut dine tall og ved enkle trykk få oversikt over hvor mye penger du har til overs hver måned. Det kan være en utfordring for mange å følge dette budsjettet til punkt og prikke, men det er viktig for at ikke problemene skal hope seg enda mer opp. Du kan også lese våre sparetips for å se hvordan du kan nedbetale gjelden din fortere.