Hedgefond – vet du hva det er?

Et hedgefond er en samlebetegnelse for mange ulike typer spesielle fond. Felles for dem er at de er friere regler for sine investeringer enn gjensidig midlene, for eksempel. De kan bruke utlån, kort salg og investeringer i ulike typer derivater for å øke rentene. Navnet antyder at midler er basert på sikring, men til tross for at forretningsideen er basert på fondet vil alltid gi positiv avkastning uavhengig av hva som skjer på børsen, så i praksis er det meget mulig at fondet på et tap.

Felles for hedgefond er at de tar sikte på absolutt avkastning, dvs. avkastning som er uavhengige av hvordan aksjemarkedet går. De har vanligvis en prestasjonsbasert avgift. En vanlig form for erstatning er at forvaltningshonorar er 20% av avkastningen som overstiger statens utlånsrente per år. Noen hedgefond bruke såkalte vannmerke, som betyr at fondet, etter å ha falt, ikke belaste en forestilling gebyr inntil verdien avkastning over den forrige verdien.

En tradisjonell og 1990-tallet vanlig syn på hedgefond er at disse er høy risiko og bør unngås av vanlige mennesker. Dette har vært et resultat av hedgefondet LTCM (Long-Term Capital Management) mistet 4.6 billion amerikanske dollar og gikk konkurs i 1998, til tross for at Nobelprisvinnere inngår i fondets styre. I dag 2006 er en annerledes tilnærming – det er både hedgefond som tar høy risiko og de med en betydelig lavere risiko enn aksjefond.

Legg igjen en kommentar