Hva innebærer et lån uten sikkerhet?

Et lån uten sikkerhet er enkelt og greit et lån du kan ta opp uten å måtte stille sikkerhet eller en kausjonist. Dette er et lån du kan bruke til akkurat det du måtte ønske, f.eks oppussing, ny bil eller andre varer. Ulempen med forbrukslån uten sikkerhet er at disse anses som mindre sikre av bankene og de justerer derfor renten opp. Alle tilbudene på denne type lån er uforpliktende, du trenger altså ikke ta alle lån du søker på.

Selv om bankene ikke krever noen form for sikkerhet eller en kausjonist, er det ikke dermed sagt at de ikke stiller noen andre krav til deg. En kredittvurdering vil avdekke om du har noen inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Dette vil være avgjørende for om du vil få tildelt et forbrukslån eller ikke.

Hva slags vilkår er det?
Maksimal nedbetalingstid er 10-15 år. Lånebeløpet ligger som regel et sted mellom 10 000 og 360 000 kr. Når banken har utgjør en kredittvurdering av deg, finner de den effektive renten. Denne ligger som regel et sted mellom 12-20%, men det avhenger selvsagt av din privatøkonomi og lånebeløpet. Bankene markedsfører med en veiledende rente, slik at du kan oppleve å få både høyere og lavere rente enn det som oppgis. Etableringsgebyr og termingebyr er alltid inkludert i den effektive banken gir deg. Derfor trenger du ikke sammenligne noe annet enn den effektive renten fra de forskjellige bankene.

Hva er viktig å huske på med et forbrukslån?
Som med alle andre typer lån kan du trekke av 28% av renteutgiftene på skatten.
Det anbefales at man betaler ned denne type lån så fort det bare er mulig. Har du penger til overs en måned, betal ekstra på lånet, det vil lønne seg. Om du skulle bruke lengere tid enn planlagt på å nedbetale vil de samlede renteutgiftene bli høyere. Betalingsutsettelse og/eller rentefritak øker også renteutgiftene, så unngå dette så langt det lar seg gjøre.

Legg igjen en kommentar