Hvis du ikke kan betale regninger, hva gjør du da?

Har du problemer med å betale regninger? Rett og slett for lite penger i banken?

Nesten alle vil på et eller annet tidspunkt oppleve å komme i en situasjo, der man ikke lenger kan betale sine regninger. Grunnene kan være mange, kanskje har man bøott arbeidsledige, langtidssykmeldt eller på en annen måte fått økonomiske problemer. I dag er det ingenting som er så sikkert, at regninger må betales hver måned, mens det er noe mer usikkert for om inntektene kommer inn hver måned.

Hva kan du gjøre om du har for lite penger?

Når du ikke kan betale regninger må du være rolig, og prøve å vurdere situasjonen og dine valgmuligheter. Det viktigste er å få en oversikt over hva som skjedde, hvorfor det skjedde og hvordan man kan løse det, uten at det etterlater seg et dypt inntrykk i ens økonomi eller kredittvurdering. Til å begynne med er det viktig å ha undersøkt om det er en midlertidig hendelse eller begynnelsen av en serie med dårlige tider.

Enten det er en midlertidig hendelse som ikke vil gjenta seg ofte, er det vanligvis ganske enkelt å sortere ut den akutte situasjonen, men det krever en del arbeid. Det haster likevel å få betalt regninger i god tid før regningene forfaller slik at du unngår straff i form av purringer og inkasso. Informer hver kreditor at det ikke er noe alternativ til å betale ved forfall og be om nåde/hjelp, ved at du kan betale frem til datoen du vet sikkert at du kan betale. Dersom regningen er på en større sum, kan det være mulig å dele betalingen i to eller flere måneder, så ikke neste måned økonomi også blir påvirket. En annen løsning som har sammenheng med dette, er det som heter refinansiering. Ved å samle alle smålån til et enkelt lån, kan du mye enklere betjene et lån for å få betalt regninger.

Gjennomgå hele situasjonen – Planlegg for framtiden

Hvis det er på grunn av en langvarig økonomiske vanskeligheter, trenger du å planlegge og gjøre en masse endringer. Det er en trist og en vanskelig prosess, men det er viktig at du ser å få kontroll over egen økonomi, slik at den økonomiske situasjonen ikke forverres eller kredittvurdering vil påvirke ens valg i livet senere.

Til å begynne med, bør du samle alle dine utgifter hver måned, regninger og andre faste kostnader for seg selv, og regninger for mat og bolig i en egen regningsgruppe. Da får du en oversikt over de faste månedlige kostnadene, og kan elimineres ting som abonnement tjenester på f.eks. magasiner, mobiltelefon, mm. og alle de andre tingene du i vanskelige tider kan klare deg uten. Da får du ganske klart greie på hvor mye penger du har igjen av din inntekt hver måned når du er i kontroll over kostnadene dine. Den resterende delen skal dekke mat, reise til arbeid og andre levekostnader som klær mm. Vi har på dette mange flere råd rundt det å spare penger og kutte kostnader, så les videre for mer om dette.

Legg igjen en kommentar