Kan jeg få lån uten inntekt?

Å få lån uten inntekt kan være vanskelig, en bank ønsker sjeldent å ta risikoen ved å låne ut store summer penger til folk som ikke har fast inntekt. Mindre summer derimot er en annen sak. Sjansen for at du får et boliglån uten fast inntekt er minimal, men et mindre forbrukslån er slett ikke umulig, selv om du ikke har fast inntekt.

For å øke sjansen for at du skal få tilslag på et forbrukslån, når du ikke har fast inntekt, bør du stille en kausjonist eller en medlåntaker. En kausjonist er en person som er villig til å overta lånet ditt om du skulle få betalingsproblemer. De fleste bruker en forelder/foresatt som kausjonist, men det kan være hvem som helst. Prosessen er enkel, du tar med deg kausjonisten i banken når du skal søke om lån. Kausjonisten må ha en verdigjenstand å stille som sikkerhet i lånet ditt, eksempelvis hus, hytte eller bil. Dette for at banken skal ta en mindre risiko ved å låne deg penger.

Misligholder du lånet ditt, går banken direkte til kausjonisten og krever avdragene. Skulle kausjonisten også unnlate å betale, har banken rettighet til å innhente den sikkerheten kausjonisten stilte, f.eks bilen, og tvangsselge den. Dette for å dekke lånet. En bør derfor tenke seg godt om før man involverer en annen person. Det kan ødelegge mye både økonomisk og det forholdet dere har. Men er det sånn at du er nødt å ta et lån, må du stille kausjonist for å få lånet uten faste inntekter.

Norske banker må følge visse regler, de kan i svært få tilfeller låne ut penger til folk uten fast inntekt, siden det utgjør for høy risiko. Banker som spesialiserer seg på dette med å låne ut penger til folk som ikke har fast inntekt er som regel svenske. Det betyr ikke at det er utrygt å låne fra de av den grunnen, men du bør uansett sjekke banken ut på forhånd, slik du ville gjort med en hvilken som helst norsk bank. Hvilke betingelser og erfaringer andre har gjort seg, er essensielt om du skal låne fra en slik bank. Å få lån uten inntekt er dessverre ikke så enkelt som du nå har skjønt.

Veldig ofte er man uten fast inntekt fordi man studerer. Du får alltids lån fra Lånekassen som student, men i mange tilfeller er ikke det nok for å dekke utgitfter som husleie, strøm, mat osv. Da kan du forsøke å ta opp forbrukslån. Siden du ikke har fast inntekt vil det kanskje ikke være så lett å få et stort lån, men noen mindre hos forskjellige banker. Bare husk å sammenlign den effektive renten på forskjellige lån før du bestemmer deg, du kan spare tusenvis av kroner om du bruker litt tid på dette.

Skulle du få avslag på alle lån du forsøker å ta opp, kan et privatlån være den beste løsningen for deg. Hvis det er mindre summer du trenger, kan det være mulig å få lånt dette av en venn eller en i familien din. Skulle du være heldig å få låne penger privat, bør du uansett skrive en lånekontrakt som redegjør for de betingelsene du og lånegiver har blitt enige om. Og husk at en muntlig avtale er like gyldig som en skriftlig.

Legg igjen en kommentar