Mye Lån og Gjeld ? Gode råd til hva du kan gjøre

1. Start med å vurdere om du kan få delvis reduksjon av gjelden
Dette innebærer at en del av gjelden slettes. Du avtaler en avdrags ordning for nedbetaling av resten. Får du kreditor med på dette, vil det påløpe mindre renter og du vil kunne få bedre muligheter til å betale gjelden. Ofte vil man avtale at man betaler ned på gjelden over en viss periode (som f.eks. kan være fem år), for deretter å få slettet resten av kravet. Dette er et alternativ som samsvarer med gjeldsordningslovens normalordning. En annen mulighet er å be om at man kurt betaler hovedkravet, og at renter og omkostninger slettes.

2. Refinansiering
Kanskje vil et alternativ for deg være å få til en ny avtale med kreditor som beskrevet ovenfor, er å refinansiere gjelden. Du kan altså ta opp et nytt lån for å betale ned det gamle. Husk bare at gjelden med dette ikke er betalt! Fordelene med refinansiering kan være:

Du får altså en utsettelse med betalingen. Kostnadskrevende inndrivelse ved utlegg og tvangsauksjon kan forhindres.

Dersom du tar opp et stort lån og betaler ut små lån, så får du bare en kreditor å forholde deg til og samarbeide med. Renten kan bli lavere. Sammenlign derfor først renten for det nye lånet med renten som løper på det lånet du har.

3. Undersøk om du kan få full sletting av gjelden
Et siste forsøk er å be om sletting av gjelden.
Det høres kanskje umulig ut, men dette kan man kanskje be om hvis man overhodet ikke har mulighet til å betale noe, og hvis sjansene for en fremtidig bedring i betalingsevnen er meget usannsynlige. Forutsetningen må være at ethvert forsøk på å komme på fote igjen vil bli nytteløst med en slik gjeld, eller at kreditor likevel ikke har noe å vinne ved å fastholde kravet. Det er imidlertid nesten umulig å få kreditor med på en avtale om full ettergivelse av gjelden.

Selvsagt vil et generelt godt tips til deg med mye gjeld vil være å ikke love for mye.
Målet for henvendelsen til kreditor er å få i stand en ny avtale. Du bør derfor ha tenkt nøye igjennom hvor mye du kan betale pr måned.

2 kommentarer om “Mye Lån og Gjeld ? Gode råd til hva du kan gjøre”

  1. hei jeg er en gutt på 21 som her nesten 200000 i gjeld og jeg lure på ka jeg kan gjer for og komme meg opp i gjen. jeg har familije og jeg har ikke kjanks til og betale for meg og jeg treng derfor hjelp til og komme meg opp i gjen på bane..

    MVH
    Kristian

  2. Jeg trenger hjelp , hvor går jeg for å snakke med folk som kan hjelpe meg med gjelden ? jeg har lånt penger av noe som heter trustbuddy. Jeg gjorde en stor tabbe lånte penger og hadde ikke råd til å betale tilbake : jeg har ikke sjangs til å få betalt lånet tilbake som er på 14 tusen ellernoe. jeg har ikke de pengene.. er det mulig å kunne undersøke om man kan få slettet det ? jeg har ikke noe intekter.. har kunn til å overleve… MVH Helene

Legg igjen en kommentar