Lån og Lånebehovet Vårt – Hva man bør vurdere før man låner penger

De fleste vil merke at behovet for lån oppstår når du vil kjøpe noe som du ikke har penger til for øyeblikket. Når du låner, bør du være rimelig sikre på at du har evne til å betale renter og avdrag. Det kan være lurt å stille spørsmål som:

1. Hvor sikker er jobben?
2. Klarer du forpliktelsene dersom du blir arbeidsledige eller syke?
3. Har du litt å gå på dersom rentene på lånet øker?

Ser man tilbake på historien viser det seg at vi ofte vurderer fremtiden feil. Det var for eksempel mange som tok opp store lån i slutten av 1980-årene for å kjøpe bolig. Boligprisene falt deretter dramatisk, slik at gjelden for mange ble langt større enn verdien av boligen. Når mange samtidig mistet jobben sin og derfor ble nødt til å selge boligen, var veien til gjeldsslaveri kort. Flere hundre tusen kroner i gjeld, ingen jobb og ingen selveierbolig var den triste virkeligheten for mange mennesker.

Det kan absolutt være både nødvendig og riktig å låne penger til dyre og varige forbruksgoder som bolig, bil og hytte. De færreste av oss klarer å spare så mye at vi kan kjøpe slike goder uten å låne.
Dessverre er det slik at altfor mange også låner til kortvarige forbruksgoder som klær, feriereiser og andre fornøyelser. Slike lån betyr at vi må betale tilbake etter at gleden ved kjøpet er over. En ellers praktfull vår og sommer kan lett bli ødelagt av store utbetalinger som følge av vinterens sydentur!

Legg igjen en kommentar