Om Jobb og Pensjon

Les mer om jobb og pensjon under.

Tenker du å pensjonere deg når du er 62 år gammel?

Det er viktig å tenke langt frem i tid, når du går med tanker om pensjonering. Din pensjon skal jo vare deg ut resten av livet, og den påvirkes sterkt av det nye pensjonssystemet. Pensjonssystemet der de favoriseres de som jobber godt inn i alderdommen, og på samme møte er det en ulempe for dem som tar for tidelig pensjonering. Spesielt hardt rammet de som er tidlig pensjonert på grunn av belastningsskader. Yrker der det er vanlig med belastningsskader med førtidspensjonering som et resultat er vanskeligstilte, slik som ansatte i byggebransjen. Tjenestemenn med mindre anstrengende oppgaver har en fordel når de kan jobbe i en høyere alder. Behovet for å spare er høyere i grupper der tidligpensjon er vanlig, mens besparelsene i denne kategorien er lavere enn for eksempel tjenestemenn. Yrker med en høy andel av tidlig pensjonering hit to ganger, og spare noen av disse fagfolk og også få en lavere pensjon fordi de har færre jobber år.
Det nye innskuddsbaserte systemet går bare på innbetalt skatt. Dette vil kombinert med færre og færre mennesker finansiere en aldrende befolkning innebærer at pensjonene blir lavere hvis ikke alle skatt øker. I tillegg avhenger noe av det nye systemet på økonomien, der høyere vekst resulterer i høyere pensjoner og lavere vekst på samme måte som gir lavere pensjon. Informasjonen nedenfor er basert på noen beregninger.

Hvor dyrt er førtidspensjon:
Pensjonsalder, mister du en prosentandel
61 år 20,5
61 år og 6 måneder 18,0
62 år 15,4
62 år og 6 måneder 12,8
63 år 10,0
63 år og 6 måneder 7.0
64 år 3,9
64 år og 6 måneder 2.0
65 år 0

Mange ønsker å pensjonere seg tidligere enn ved fylte 65 år. Ikke minst har alle disse menneskene et behovet for egen pensjonisttilværelse og besparelser svært store. Pensjonssparing gjør det mulig å utsette strømforbruk. Det høres kanskje kjedelig, men det er en balanse du har å gjøre. Uansett hva valget du tar, er det viktig å gi fremtiden et sinn.
Det er spesielt viktig for de som arbeider i en bransje der det er vanlig å lide av belastningsskader, og tvinger en til å stoppe på 60 år.
Heldigvis er det en lang vei til pensjonisttilværelsen for de fleste av oss, så det er god tid for planlegging.

Legg igjen en kommentar