Skal du søke forbrukslån? Noen vanlige spørsmål og svar

Her skal vi se nærmere på noen av de mest vanlige spørsmålene folk som skal søke forbrukslån sitter inne med. Så får du selvsagt svarene på disse spørsmålene under.

forbrukslån spørsmål

Er det uforpliktende å søke forbrukslån?

Det kan imidlertid være litt vanskelig å forstå hvilke lånevilkår som blir tilbudt før du har mottatt et spesifikt tilbud fra lånetilbyderen. Tilbudet er basert på informasjonen din og er dermed en samlet vurdering av deg som låntaker. Å undersøke lånetilbud er uforpliktende i seg selv, det er først når du skriver under på en avtale at du er bundet til det avtalen går ut på.

Faktorer som din kreditthistorie, hvor lang løpetid lånet har, samt lånebeløpet vil være med på å bestemme hvilken rente du vil bli tilbudt av lånetilbyderen. Med andre ord vil de forskjellige lånetilbyderne gi deg forskjellige tilbud på forbrukslån som du søker om lån fra tre eller flere tilbydere, hvis de er relevante for omstendighetene dine. Dette gjør det lettere å velge det endelige lånet, og du kan spare tusenvis av kroner på å låne et billig lån.

Hvor mye kan jeg låne?

Når du tar opp et forbrukslån bør du vurdere hvor mye penger du trenger. Hvis du for eksempel pusser opp badet ditt, bør du legge til en sikkerhetsmargin for å sikre at budsjettet ditt ikke overskrides. Hvis du har andre forbrukslån og kredittkort fra før, kan det lønne seg å refinansiere disse under ett enkelt lån for å sikre bedre vilkår. På den måten kan du lettere få oversikt over din økonomiske situasjon, mens det er mer fordelaktig å samle lånene dine, i stedet for å ha mange smålån.

Hvilken rente kan jeg få?

Det er kan lett oppstå misforståelser når det gjelder rentene på forbrukslån, siden du sjelden blir presentert med en spesifikk rente. Lånet blir vanligvis presentert med et låneksempel, men dette er ikke nødvendigvis renten du ender opp med. For å vite den eksakte renten, må søknaden din være fullført, og du vil motta et spesifikt og uforpliktende lånetilbud med renten din. Du kan for eksempel søke om lån fra Bank Norwegian, Santander og Leasy, og deretter sammenligne lånevilkårene du har fått. Denne tilnærmingen sikrer deg det billigste lånet.
For å finne beste forbrukslån bør du derfor søke hos flere og sammenligne alle tilbud du får tilbake.

Hvor mye tilbakebetalingstid skal jeg velge?

Jo mer renter lånet har, desto lengre tid vil du bruke på å betale tilbake lånet. Det kan med andre ord lønne seg å betale ned lånet så raskt du har mulighet til. Det er imidlertid unntak. For eksempel, hvis du allerede har et lån med dårligere betingelser enn det du nå vil søke om, bør du prioritere å betale ned lånet med de dårligste vilkårene først. For eksempel, hvis du har et kredittkort der du betaler 16% i renter, bør betalingen av dette prioriteres før et lån med 7,5% i renter – på den måten betaler du minst mulig renter. Vi anbefaler derfor at du bestemmer deg for hvordan du skal betale ned lånene dine før du velger hvor lang nedbetalingstid skal være. Velg også en periode du er sikker på er overkommelig.

Trenger jeg avdragsfrihet?

Noen banker tilbyr rentefrie lån. Dette betyr at du kan unngå å måtte betale ned lånet i en periode – for eksempel det første året etter at lånet er tatt opp. Du må imidlertid fortsatt betale renter, men du trenger ikke å betale avdragene. For mange kan det være nyttig å planlegge en realistisk tilbakebetaling. Hvis du for eksempel nettopp kjøpte et hus og pusset det opp med et forbrukslån, kan det være lurt å spare en buffer før du begynner å betale ned lånet.

Legg igjen en kommentar