Slik får du et forbrukslån på nett

Har du en drømmeferie som er rett rundt hjørnet og du trenger litt ekstra penger? Ønsker du å pusse opp soverommet, men pengene strekker ikke helt til?

Har vaskemaskinen plutselig gått i stykker og du trenger en ny?

I alle slike tilfeller og mange flere kan det å ta opp et forbrukslån være en god løsning. Om du ikke har tatt et slikt lån før, eller ikke er helt sikker på hvordan det fungerer, så gir vi deg en liten innføring i det her.

forbrukslån på nett

Lån uten sikkerhet

Kjært barn har mange navn sies det, og det samme kan sies for de ulike navnene som blir brukt om forbrukslån. Lån uten sikkerhet, lån på dagen eller kredittlån blir alle brukt om hverandre, men er stort sett en benevning for det samme. Det er et innvilget lån fra en bank som du ikke trenger å stille noe sikkerhet for, og er et lån hvor pengene kan brukes til akkurat det du selv måtte ønske.

Siden pengene blir gitt ut uten noen form for garanti eller pant, er det i utgangspunktet et mer risikabelt lån for en tilbyder å gi ut. Derfor vil renten som regel være høyere enn hva du kan få på billån eller boliglån.

Effektiv vs nominell

Har du bestemt deg for å ta opp et forbrukslån vil du raskt se at det er mange tilbydere å velge mellom. Så det å bruke en side som norskkreditt.no som har hentet inn tilbudene for deg og organisert det på en oversiktlig måte kan være lurt, og ikke minst tidsbesparende.

Når du sammenligner de ulike lånene er det et par viktige ting å være klar over, spesielt er det forskjellen på en effektiv og nominell rente.

Alle er selvsagt ute etter det billigste lånet med den laveste renten. Men det kan ofte være forvirrende å skjønne seg på tilbudene når de står oppført med enten effektiv eller nominell rente. En nominell rente vil være lavere enn en effektiv. Grunnen til det er at alle administrative kostnader, etableringsgebyr, terminbeløp og andre gebyrer som eventuelt måtte følge med ikke er inkludert.

Det er altså kun den grunnleggende rentesatsen. Det gir deg en god indikasjon på hva du kan forvente, men for å se hva du faktisk må betale når nedbetalingen starter er den effektive du må sjekke En effektiv rente har nemlig alle kostnadene med lånet inkludert, og er hvorfor den alltid vil være noe høyere.

Ulike rentesats

Man kan fort bli overrasket når et tilbud kommer tilbake fra en bank, og oppdage at renten tilbudt er høyere enn den veiledende som er oppført på nettet.

Forklaringen på det er at en bank alltid vil sette lånerenten individuelt ut ifra søkeren sin økonomiske situasjon. En rentesats reflekterer til en viss grad risikoen banken tar med å gi deg pengene, så for en søker med en stram økonomi vil det være en noe høyere sannsynlighet at pengene ikke blir tilbakebetalt enn for en med en god økonomi.

Et lurt tips for å bedre på vilkårene i et tilbud er derfor å ta med en medsøker. Det er en annen person som vil bli solidarisk ansvarlig for lånet dersom hovedsøker ikke klare nedbetalingen. Og siden banken da har to personer de kan få betalingen tilbake fra, vil de som regel være mer liberal med rentesatsen.

Legg igjen en kommentar